Letnio- jesiennemu urlopowi w Krasnobrodzie podnoszą atrakcyjność wyprawy na grzyby. W otaczających lasach występuje mnóstwo gatunków grzybów.

Jak zbierać grzyby?

Nie wolno ich wyrywać z „korzeniami” z ziemi. Najlepiej delikatnie je wykręcać tuż przy ziemi, ale tak by nie uszkodzić grzybni. Można ścinać je scyzorykiem, ale także przy ziemi, zwracając jednak zawsze baczną uwagę na grzybnię. Zniszczenie jej spowoduje bowiem, że grzyb już tu nie urośnie.

Zawsze należy zbierać jedynie grzyby, których jesteśmy pewni, że są jadalne! Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki  bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek. Zbierajmy grzyby, które nie są też za stare, bo mogą one stać się przyczyną zatrucia.

W żadnym przypadku nie wolno zbierać grzybów do plastikowych torebek, bowiem mogą w nich się zaparzyć, a przez to stać się przyczyną zatrucia. Dlatego wybierając się na grzyby należy zabrać ze sobą koszyki. Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną.
Zebrane pełne kosze grzybów przed zjedzeniem muszą być obgotowane. Mogą być marynowane czy też używane jako główny składnik zupy czy sosu. Z grzybów są też tworzone sznury „korali”, które susząc się na słońcu wydzielają wspaniały aromat.